100 jaar Paradiso

back to home button
back to home button

Op deze website vind je alle (nieuwbouw)plannen voor 100 jaar Paradiso, waarmee het cultuurpodium toekomstbestendig wil worden op het gebied van duurzaamheid, geluidsoverlast en programma. Een van de belangrijkste stappen richting de realisatie van deze plannen is gezet: het aankopen van de grond links naast Paradiso. De ondergrondse fietsenkelder rechts naast het gebouw mag al door Paradiso ontwikkeld worden. Aan beide zijden worden op korte termijn (2023) tijdelijke oplossingen voor met name geluidsoverlast voor de buren gerealiseerd.

Toekomstbestendig

Al ruim 54 jaar is Paradiso een iconisch podium in Nederland. De lijst met grote popartiesten die er optraden wordt continu groter; van Prince en Rolling Stones tot Adele en Kanye West. Poptempel Paradiso is een non-profit organisatie die niet alleen spraakmakende artiesten presenteert, maar een katalysator is voor brede culturele en maatschappelijke ontwikkeling in Amsterdam. Anno 2022 is het monumentale gebouw op. Zonder een grondige renovatie en nieuwbouw staat de toekomst van Paradiso letterlijk op losse schroeven.

Niet meer van deze tijd

Het 140 jaar oude gebouw aan de Weteringschans schiet te kort als het gaat om geluidsisolatie, duurzaamheid, ruimte voor publieksstromen en voorzieningen voor publiek, personeel en artiesten. Ook aan de constructie zijn ruim 50 jaar Paradiso niet ongemerkt voorbijgegaan. In muren en gevels verschijnen steeds meer scheuren. Zonder het vernieuwen van de fundering mag er niets meer in het huidige gebouw veranderd worden.

Nieuwbouw

Het realiseren van alle plannen kan niet zonder nieuwbouw. Daarvoor heeft Paradiso het braakliggende terrein direct links naast het gebouw in 2022 aangekocht. Daarop hoopt het podium een nieuwe ingang (bezoekers gaan ondergronds richting het huidige gebouw), alle kantoren, expositie- en studioruimtes te creëren.

Aan de rechterkant van het pand neemt Paradiso al in 2023 intrek in de voormalige fietsenkelder. Het wordt een ingang voor clubnachten om zo de publieksstromen beter te begeleiden en het geluid op straat te beperken. Het is een tijdelijke oplossing, want op de lange termijn wil Paradiso er een nieuwe ondergrondse club en een connectie met de ondergrondse ingang aan de linkerkant realiseren.

Pers

De bovenstaande tekst mag gebruikt worden voor publicatiedoeleinden evenals de beelden hieronder. Voor verdere persaanvragen kun je contact opnemen met Jurry Oortwijn, Hoofd Marketing & Publiciteit bij Paradiso.